Så, du har rensat ditt avlopp men upplever att det antingen fortsätter eller också börjar lukta illa? Då har hamnat helt rätt! Med över 20 års erfarenhet av avloppsrelaterade problem har vi sett och åtgärdat det mesta, så även problematik med avlopp som luktar efter rensning. I denna artikel delar vi därför med oss av möjliga orsaker och lösningar. 

Varför luktar avloppet även efter rensning?

Det finns många orsaker till att man väljer att rensa sitt avlopp. Allra vanligast är däremot att man upplever en försämrad vattenavrinning eller också att det luktar illa. Ibland upplever man båda delar – dålig avrinning och dålig doft.

Rensar man då avloppet förväntar man sig såklart att den dåliga doften ska försvinna i samband med att man blir kvitt stoppet, vilket däremot inte alltid är fallet. I vissa fall har den otrevliga doften nämligen inte uppkommit på grund av att du har haft stopp i avloppet.

Istället beror ett sådant problem på att luft kommer upp ur avloppet. Vanliga exempel är att man har ett vattenlås av järn som har rostat sönder och därigenom gör att vattnet rinner ut, alternativt att avloppet är felkonstruerat eller också att backventilen inte fungerar som den ska.

Kommer den dåliga doften från ett avlopp som inte har använts på länge, vilket exempelvis är vanligt i handfat och duschar i gästtoaletter, räcker det vanligtvis att spola vatten i avloppet. Låt kranen stå på några minuter så bör problemet vara löst.

Så får du bukt med problemet 

För att kunna få bukt med det illaluktande avloppet (som fortsätter luka även efter en rensning), gäller det först och främst att lokalisera problemet. Vet du med dig att avloppet inte har använts på länge kan du börja med att testa ovanstående metod.

Fungerar inte detta kan du kontrollera vattenlåset – finns det något vatten i det? I ett vattenlås ska det finnas vatten som förhindrar den dåliga lukten från att komma ut ur handfatet, diskhon eller duschen. Finns det inte vatten i låset kan du prova att byta ut det.

Om detta inte heller fungerar, d.v.s. att lukten kvarstår, bör du kontrollerade att rören är ventilerade bortom vattenlåset, dock inte på ett sådant sätt att de mynnar inomhus. Om inte bör detta åtgärdas så snabbt som möjligt. Självfallet finns även en mängd andra felkonstruktioner som kan vara boven i dramat.

Ta hjälp av Avloppsservice

Om du erfar att den dåliga doften uppkommer på grund av ett konstruktionsfel eller annat problem som du inte klarar av att lokalisera, rekommenderar vi dig att professionell hjälp av oss på Avloppsservice.

Vi hjälper både privatpersoner och företag med alla typer av avloppsrelaterade problem, däribland avlopp som luktar efter rensning. Vi verkar inom Stockholm och erbjuder även en ständigt bemannad jour för akuta problem.

Tveka inte på att höra av dig till oss om du behöver hjälp eller har några ytterligare funderingar. Fyll enkelt i vårt kontaktformulär eller ring oss direkt på 08-25 17 32. Varmt välkommen!