Ett illaluktande avlopp är någonting som troligtvis alla vill slippa. Dessvärre är det inte ovanligt att man som hus- eller bostadsrättsägare någon gång får problem med dåliga odörer från avloppet. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om vad ett sådant problem kan bero på, hur du går tillväga för att lösa det, samt hur vi på Avloppsservice kan bistå med hjälp.

Möjliga orsaker till att ditt avlopp luktar illa 

Det finns många möjliga orsaker till varför det kommer otrevliga dofter från avloppet. En av de främsta anledningarna är däremot avloppsstopp. Det vill säga att det någonstans i rören finns en stor ansamling hår, hud- och fettavlagringar, matrester, matfett och andra otrevligheter vars doft sprider sig genom bostaden. Exempelvis genom golvbrunnar, handfat och diskhoar.

I och med att matrester och -fett, hudavlagringar och annat blir fast i ett fuktigt utrymme, skapas också fantastiska möjligheter för mögel att gro. Mögel kan således också vara orsaken till att ditt avlopp luktar illa. Många gånger används däremot avloppsröret så pass frekvent att möglet inte hinner få något fäste. Å andra sidan är det inte omöjligt.

Vet du med dig att avloppet inte har använts på ett tag, kan detta vara orsaken till den dåliga lukten. Ett avlopp eller en golvbrunn som inte används tenderar nämligen att torka ut och ge ifrån sig en dålig doft. Man skulle nästan kunna beskriva det som att det luktar jord från avloppet.

Problem som det sistnämnda är exempelvis vanligt om man flyttar in i en bostad som har stått tom under en längre tid. Det kan också ske ifall man har en dusch med tillhörande golvbrunn, förslagsvis i källaren, som inte har använts på ett tag.

Lösningar för ett avlopp som luktar illa 

På samma sätt som det finns många möjliga orsaker till uppkomsten av de dåliga dofterna, finns det också många potentiella lösningar. Ifall de otrevliga dofterna orsakats av ett uttorkat avlopp, är detta enklast att lösa. Det enda du behöver göra är att använda eller åtminstone spola vatten i avloppet ett par gånger.

Har odörerna däremot orsakats av ett stopp, gäller det först och främst att lokalisera vart stoppet sitter och därefter åtgärda det. En process som ser lite annorlunda ut beroende på om stoppet sitter i en golvbrunn, diskho, handfat eller vattenlås. Som tur är har vi tidigare sammanställt guider för hur du går tillväga för att bli kvitt med respektive stopp.

Avloppsservice – din högra hand vid illaluktande avlopp

Om du har testat ovanstående metoder och fortfarande är fast med ett avlopp som luktar illa, kan du med fördel vända dig till oss på Avloppsservice. I mer än 20 år har vi hjälpt både företag och privatpersoner med alla typer av avloppsrelaterade problem, däribland illaluktande sådana.

Vi arbetar i Stockholm med omnejd och erbjuder även jour dygnet runt. Fyll enkelt i vårt kontaktformulär eller ring oss direkt på 08-25 17 32 om du behöver hjälp med ditt avlopp. Varmt välkommen!