Stopp i avloppet är något som är ett problem för många bostadsägare. Ifall du har läst våra tidigare guider är du troligtvis medveten om att vi pratat mycket om hur man gör tillväga för att få bukt med problemet. I denna guide tänkte vi däremot fördjupa oss i en av metoderna – hur du använder en avloppsrensare med högtryck.

Avloppsrensare högtryck

Undvik stopp 

Innan vi ger oss in på hur du går tillväga för att rensa avloppet, tänkte vi börja med att dela med oss av de gyllene reglerna för att undvika stopp. Det må låta självklart för många, men trots detta så tänker inte de flesta på vad de spolar ner i avloppen. Nedan följer därför en lista på vad som får och inte får spolas ned i avloppet.

Saker som får spolas ned i avloppet 

  • Allt som kommer från kroppen.
  • Toalettpapper som är framställt för att lösas upp i vattnet.

 

Saker som inte får spolas ned i avloppet

  • Hår och annat som sitter fast på kroppen. Ifall du vill göra dig av med hår från borstar eller liknande så bör detta istället slängas i soporna.
  • Hushållspapper som till skillnad från toalettpapper inte är framställt för att lösas upp i vatten. Istället är det framställt för att suga upp vatten, vilket gör att det snabbt kan orsaka stopp.
  • Sanitetsprodukter som tamponger, bindor, trosskydd och liknande.
  • Våtservetter.
  • Matfett ska helst inte spolas ner i köksvasken. Det är nämligen den största boven när det kommer till stopp i köksvasken. Torka istället av stekpannor och liknande med hushållspapper och släng dessa i soporna.

Som nämnts tidigare så må detta låta självklart för de flesta, men ändå händer det att ovanstående föremål spolas ner i avloppen dagligen. Undvik detta och du är på god väg att slippa stopp!

 

Så rensar du avloppet

Ibland händer det dock att olyckan är framme och du blir tvungen att rensa det. Nedan följer instruktioner för hur du använder en högtryckstvätt med avloppsrensare.

Till att börja med så behöver du såklart en högtryckstvätt med tillhörande avloppsrensslang. Ju kraftfullare högtryckstvätt desto bättre. Ett bra tips är att också införskaffa en avloppsrensslang som är minst 15 meter lång.

Det första steget är att ta reda på var stoppet sitter. På så sätt vet du var du ska gå in med slangen. Förslagsvis bör du göra detta genom handfatsröret i toaletten eller golvbrunnen i badrummet. När du ska genomföra denna typ av ingrepp är det dock viktigt att hålla koll på de övriga golvbrunnarna i bostaden. Om det visar sig att stoppet är efter en förgrening kan det nämligen hända att avloppsvatten kommer upp genom de andra brunnarna. Något som man helst vill slippa av ganska självklara anledningar.

När det väl är dags att föra in slangen i avloppet bör du se till att den är sträckt och om din högtryckstvätt tillåter bör du använda dig av varmt vatten. När slangen väl är nere i avloppet kommer det att ta sig framåt utan problem. När den till sist når stoppet kommer det bli tyst och den tar sig inte framåt.

Här gäller det bara att dra slangen fram och tillbaka tills stoppet släpper. Ett bra tips är att använda vatten i ett par minuter för att sedan pausa och fortsätta igen. Om det är ett rejält stopp kan det ta ett par timmar innan det ger med sig. Tänk också på regelbundet kontrollera de andra golvbrunnarna.

Om du har väldigt otur och stoppet sitter så pass hårt att vattnet knappt rinner undan, kommer det vatten du sprutar in att stiga. Ifall detta skulle hända kan du bli tvungen att låta vattnet rinna undan ett par timmar eller över natten.

 

Ta hjälp av ett proffs 

När det kommer till denna typ av ingrepp ska man dock vara försiktig med att utföra arbetet själv. Speciellt om man aldrig har gjort det förr. Du spolar förstås dina rör på egen risk och det handlar trots allt om mycket vatten, avlopp och andra faktorer som gör att det snabbt kan gå fel.

Högtrycksspolning Stockholm

Ifall du behöver hjälp med denna typ av arbete, kan du med fördel ta hjälp av oss på Avloppsservice. Vi har över 15 års erfarenhet inom branschen och använder oss utav beprövade och skonsamma metoder som förlänger livslängden på dina avloppsrör.

Metoden som vi använder oss av kallas för högtrycksspolning och innebär kort och gott att vi med ett högt tryck sprutar in hett vatten i avloppsrören. På så sätt lossnar samtliga beläggningar och smuts, så att du kan använda dem som vanligt igen.

Tveka därför inte på att höra av dig till oss ifall du önskar hjälp eller har några övriga frågor. Fyll enkelt i vårt kontaktformulär eller ring oss direkt på 08-25 17 32. Varmt välkommen!