Upplever du dålig lukt från avloppet? Då är du inte ensam! Illaluktande avlopp är nämligen någonting som de flesta hemägare någon gång får uppleva. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss om möjliga orsaker till den dåliga lukten, knep du kan använda för att bli kvitt den, samt hur du går tillväga om du inte får bukt med problemet!

 

Dålig lukt avlopp

 

Orsaker till illaluktande avlopp

Som nämnts ovan är det inte ovanligt med avlopp som börjar lukta illa. Detta kan hända i såväl handfat och golvbrunn i både kök och badrum. Många gånger finns det dock en naturlig förklaring:

 

Stopp i avloppet 

Den allra vanligaste orsaken till att ett avlopp börjar att lukta illa, är för att det är stopp i rören. Detta kan hända i både handfatet och golvbrunnen i såväl kök som badrum. I köket är det vanligtvis matrester och fett som orsakar stoppet, medan det i badrummet brukar uppstå av hår och hygienartiklar.

 

Uttorkat vattenlås eller golvbrunn

En annan orsak till det illaluktande avloppet kan även vara att vattenlåset eller golvbrunnen torkat ut. Detta problem är dock inte jättevanligt eftersom det uppstår om man inte använder avloppet under en längre tid.

Flyttar du däremot in i en ny bostad som inte använts på ett tag kan du få uppleva detta. Det är då ingen fara, utan lukten kommer att försvinna när du använt avloppet några dagar.

 

Mögel i avloppet 

Mögel i avloppet är ett annat problem som kan orsaka den dåliga lukten. Som du troligtvis är medveten om utvecklas och trivs mögel i fuktiga utrymmen, vilket gör avloppet till ett riktigt smultronställe. Eftersom avloppet dock används så pass ofta hinner mögel vanligtvis inte få fäste i rören, men det är som sagt inte omöjligt.

 

Få bort dålig lukt från avloppet

Om du misstänker att den dåliga doften från ditt avlopp uppstått från ett stopp, bör du genast försöka få bort stoppet. Beroende på om stoppet finns i diskhon, handfatet eller golvbrunnen finns det olika metoder att använda. Nedan kan du läsa våra respektive guider om de olika avloppsstoppen:

Tror du däremot att den dåliga lukten orsakats av mögel i avloppet, kan du med fördel prova att hälla ned citronsyra och vatten i det berörda röret. Fungerar inte detta kan du istället ta hjälp av något medel som fungerar mot just detta. Dessa går att köpa i vissa större livsmedelsbutiker, samt i välsorterade VVS-butiker.

 

Ta hjälp av Avloppsservice 

Har du däremot testat ovanstående metoder och doften fortfarande hänger sig, kan du med fördel ta hjälp av oss på Avloppsservice. Efter mer än 15 år inom branschen har vi sett och gjort det mesta när det kommer till fastighetsbelagda avloppsrör.

Tveka inte heller på att höra av dig till oss vid eventuella frågor eller funderingar. Fyll enkelt i vårt kontaktformulär eller ring oss direkt på 08-25 17 32. Varmt välkommen!