Du kanske har hört talas om att man brukar filma avlopp, även kallat rörinspektion, men varför gör man egentligen det? Och hur går man tillväga för att filma avloppet själv? I denna artikel ger vi dig svaren.

De allra vanligaste orsakerna till att man väljer att filma ett avlopp är om man upplever återkommande stopp eller andra problem. Det är också vanligt att man utför en rörinspektion i förebyggande syfte för att hitta eventuella sprickor, bakfall eller felmonteringar.

Hur går det till?

Innan du filmar ditt avlopp så brukar det vara en bra idé att spola det rent. På så sätt är det enklare att hitta orsaken till felet eftersom all smuts och lagringar kan försämra bildkvalitén och även dölja eventuella sprickor med mera. Detta kan du göra med hjälp av en högtryckstvätt och tillhörande rensslang. Något som finns till uthyrning, samt försäljning hos de flesta stora byggvaruhus.

filma avlopp

Det är viktigt att filma ditt avlopp för att hitta eventuella fel. Ifall röret har sprickor bör det bytas ut.

Tänk dock på att vara försiktig när du rengör dina rör eftersom du istället kan orsaka stopp om du gör det på fel sätt. Om du aldrig har gjort denna typ av uppgift tidigare så rekommenderar vi att man överväger att ta professionell hjälp.

När det väl är dags att börja rengöringen så är det allra bästa är att börja från gatan sett in mot huset, vilket gör att vattnet och eventuella stopp rinner undan mot det rensade fria röret. Många gånger är detta dock inte möjligt, vilket gör att många väljer första bästa renslucka. Problemet man riskerar att stöta på då är stopp, eftersom rensslangen spolar all smuts bakåt.

Använd en rörinspektionskamera

När det väl är dags att börja filma så behöver du använda dig av en rörinspektionskamera. Montera kameran enligt anvisningar och börja sedan att filma ditt avlopp från en renslucka. Det går också förflytta din toalettstol och börja från det röret, alternativt att ta bort röret efter vattenlåset i handfatet och börja där.

rörinspektionskamera

Använd dig utav en rörinspektionskamera när du filmar ditt avlopp.

När kameran väl är inne i röret så styr du den enkelt med tangentbordet, kollar noga på skärmen och letar efter eventuella fel med ditt avlopp. Här är det också viktigt att tänka på att rörinspektionskamerorna inte klarar av att se vad som är upp och vad som är, vilket gör att du själv får tänka på hur vattnet flödar.

När du är klar så tar du försiktigt ut kameran och rengör den och slangen med en fuktig trasa med tvättmedel.

Ta hjälp av oss på Avloppsservice

Som vi nämnde tidigare i denna guide så rekommenderar vi att man överväger att ta professionell hjälp om man aldrig har utfört denna typ av arbete förut. Om du önskar hjälp med din rörinspektion kan du med fördel ta hjälp av oss på Avloppsservice.

Vi har över 15 års erfarenhet inom branschen och har under dessa år samlat på oss erfarenhet kring det mesta som rör fastighetsbelagda avloppsrör. Självklart är vi även ett auktoriserat inspektionsföretag och medlem i SSTT och STVF – Sveriges TV-inspektionsföretag. Som medlem är vi också utbildade och godkända enligt STVF-standard. På så sätt kan du känna dig trygg och vet att din rörinspektion sker på rätt sätt.

Tveka inte på att höra av dig till oss på Avloppsservice med eventuella frågor eller funderingar. Du når oss enklast på 08-25 17 32. Varmt välkommen!