Golvbrunnen tenderar att skapa mycket huvudvärk hos bostadsägare. Både i lägenheter, radhus och hus. Ett vanligt problem som många upplever är att golvbrunnen rinner över. Det vill säga att vattnet inte rinner undan. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om vad ett sådant problem kan bero på, samt hur du går tillväga för att få bukt med detta. Dessutom berättar vi hur du bör agera ifall du inte kan lösa problemet på egen hand!

Därför rinner golvbrunnen över

Det finns många anledningar till varför golvbrunnen i badrummet eller tvättstugan rinner över. Allra vanligast är däremot att det samlats mycket smuts i brunnen som måste tas bort. Tänker du efter är det inte heller särskilt konstigt. Pratar vi exempelvis om golvbrunnen i duschen så får den dagligen ta emot tvålrester, hår och hudavlagringar. Smuts som över tid täpper igen golvbrunnen.

I vissa fall beror också felet på ett avloppsstopp någon annanstans. Med andra ord kan det alltså vara en propp som sitter fast längre ner i rören. Även om mycket av smutsen fastnar i golvbrunnen så hänger en hel del med i rören. Något som över tiden orsakar ett stopp.

Det finns också dem som upplever problem med golvbrunnar som är anslutna till ett badkar. I dessa fall så beror det oftast på att karet släpper ut vatten i lite högre takt än brunnen och avloppet kan svälja. Har man då utloppsröret nere under vattenytan så måste det utforslande vattnet utföra ett arbete för att trycka upp vattnet i brunnen till en högre nivå. Vilket alltså gör att golvbrunnen rinner över.

Så får du bukt med en golvbrunn som rinner över

Beroende på vad som orsakat problemet så finns det självfallet olika lösningar. Först och främst rekommenderar vi dig däremot att rensa golvbrunnen. Mer information om hur du gör detta hittar du i våra tidigare artiklar ”Stopp i golvbrunn – så löser du det!” respektive ”Så använder du rensband i golvbrunn”.

Om problemet kvarstår efter golvbrunnsrensningen så kan det som sagt bero på ett avloppsstopp längre ner i rören. I sådana fall är vanligtvis en högtrycksspolning att rekommendera. Med hjälp av högtryck och hett vatten så spolar man bort smuts och fett som lagrats på rören.

Åtgärder som högtrycks- och hetvattenspolning bör generellt sett genomföras av en auktoriserad fackman. Vill du däremot prova på detta på egen hand rekommenderar vi dig att läsa våra tidigare artiklar ”Så använder du en avloppsrensare med högtryck” samt ”Spola rör själv – så gör du!”.

Ta hjälp av Avloppsservice 

Om du har testat ovanstående metoder, alternativt om du inte besitter den kunskap eller har den tid som uppdraget kräver, kan du med fördel vända dig till oss på Avloppsservice. Med över 15 års erfarenhet inom branschen har vi sett och klarat upp de allra flesta avloppsproblem!

Vi har arbetar inom hela Stockholmsområdet och hjälper såväl företag som privatpersoner. Dessutom erbjuder vi en dygnet runt jour. Tveka därför inte på att höra av dig till oss ifall du önskar hjälp eller har några ytterligare funderingar. Fyll enkelt i vårt kontaktformulär eller ring oss direkt på 08-25 17 32. Varmt välkommen!