Ett avloppsstopp är någonting som alla bostadsägare någon gång får uppleva. Som tur är finns det många gånger enkla och kostnadseffektiva metoder som gör att du kan få bukt med problemet. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av husmorstips vid stopp i avlopp!

Husmorstips stopp i avloppet

3 metoder för att bli av med stoppet

Ett stopp beror i de flesta fall på att man slarvat och spolat ner sådant som inte ska finnas i ett avlopp. I köket handlar det många gånger om matrester och matfett som spolats ned, i toaletten handlar det många gånger om papper som inte löses upp i vatten och i dusch samt handfat handlar det istället om stora mängder hår.

Alla dessa problem går vanligtvis att lösas med husmorstips och föremål som du redan har i hemmet. Om problemet inte blivit allt för stort det vill säga. Nedan kan du läsa mer om några metoder som du kan använda för att få bli kvitt stoppet i avloppet:

 

Blandning av bikarbonat, salt och ättika

När det kommer till stopp i exempelvis vasken, kan du med fördel tillverka en blandning av bikarbonat, salt och ättika. Det enda du behöver göra är att blanda bikarbonat och salt som du sedan häller i avloppet.

När blandningen väl är på plats tillsätter du ättika, vilket gör att det skapas en kemisk reaktion. Något som låter och verkar mer skrämmande än vad det är, då det nämligen börjar att bubbla och fräsa från avloppet.

Efter att detta kan du koka upp vatten som du sedan spolar ner blandningen med efter cirka 10 minuters bubblande. Sitter inte stoppet allt för hårt eller allt för långt ner bör det nu vara löst!

 

Blandning av salt och bakpulver

Om ovanstående blandning med bikarbonat, salt och ättika inte fungerar, finns det även en annan blandning som du kan testa att göra. I detta recept blandar du enkelt 1 dl salt med 1 dl bakpulver som sedan hälls ner i avloppet. Efter att blandningen fått verka i 10-15 minuter är det dags att spola ner den med hjälp av varmt vatten.

 

Skapa din egen ”hårupptagare”

Vid de fall som det åkt ner mycket hår i avloppet, kan du med fördel tillverka din egen ”hårupptagare”. Detta gör du enkelt genom att ta en klädgalge som har en hängare av metall. Antingen kan du knipsa av hängaren från själva galgen eller också låta den hänga kvar.

Ta därefter en tång för att räta ut dem stora öglan och skapa istället en liten krok i hängarens ända (likt en fiskekrok). Därefter kan du föra ner kroken i avloppet och föra den upp och ner för att få med dig hår som fastnat. När du tror dig ha fått upp tillräckligt med hår kan du avslutningsvis spola rent avloppet med kokande vatten.

 

Kontakta en fackman 

Om du testat ovanstående metoder utan att få bukt med problemet, beror det troligtvis på att stoppet sitter för hårt eller också för långt ner i rören. Då kan det behövas andra metoder som högtrycksspolning.

I dessa fall är det bästa du kan göra att kontakta en fackman som får komma ut och kolla på avloppet för att bestämma en lämplig åtgärd. Om du råkat ut för stopp i avloppet, kan du med fördel kontakta oss på Avloppsservice.

Vi har över 15 års erfarenhet inom branschen, vilket innebär att vi har sett och gjort det mesta som rör fastighetsbelagda avloppsrör. Inte nog med detta så erbjuder vi även dygnet runt jour vid akuta fel.

Tveka inte heller på att höra av dig till oss vid eventuella frågor eller funderingar. Fyll enkelt i vårt kontaktformulär eller ring oss direkt på 08-25 17 32. Varmt välkommen!