Visste du att majoriteten av avloppsstoppen i de svenska hushållen härstammar från fett som spolats ner i rören? Låt oss prata mer om detta problem, samt hur man bäst går tillväga för att lösa det.

Fett – en vanlig orsak till avloppsstopp 

Som nämnts ovan är fett en av de vanligaste orsakerna till stopp i avloppet. Framförallt när det kommer till stopp i diskhon. I Sverige har vi nämligen en tendens att hälla ner stekfett som smör och olja direkt i vasken. Många sköljer också av sina tallrikar i diskhon utan att tömma matrester i komposten.

Allt eftersom mer och mer matfett och matrester spolas ner i avloppet, bildas det fettavlagringar i rören. Fettavlagringar som över tid leder fram till att det uppkommer en propp i avloppet. Samma sak kan också hända i duschen, men då beror stoppet istället på nerspolade tvålrester, hår och hudavlagringar.

För att summera det hela beror alltså många stopp av lathet och okunskap. Om du vill arbeta förebyggande mot stoppen kan du enkelt låta bli att spola ner matfett och matrester i diskhon. Självklart kan det uppstå problem ändå, men chanserna minimeras drastiskt.

Metoder för att lösa fett i avlopp 

Nu när vi har fått det ur vägen, är du troligtvis intresserad av att veta hur man går tillväga för att lösa fett i avloppet. För att göra detta finns det självklart många metoder, men i de flesta fall brukar det räcka med att använda ett propplösande medel. I en tidigare artikel har vi därför berättat hur du kan tillverka din egen propplösare till avlopp.

En annan populär metod för att lösa stopp i diskhon är spolning av avlopp, vilket kan vara nödvändigt ifall proppen sitter långt ner i rören. För andra kan det fungera med att använda något så enkelt som en vaskrensare.

Ta hjälp av Avloppsservice 

Om du testat ovanstående metoder, eller inte känner att du besitter rätt kunskap för jobbet, kan du med fördel ta hjälp av oss på Avloppsservice. I över 15 år har vi hjälpt Stockholmare att få bukt med stopp i avloppet.

Tveka inte på att höra av dig till oss om du behöver hjälp eller har några ytterligare funderingar. Fyll enkelt i vårt kontaktformulär eller ring oss direkt på 08-25 17 32. Varmt välkommen!