Om du upplever att vattnet inte rinner undan som det ska, eller också inte rinner undan alls, kan detta vara ett tecken på att du har råkat ut för en propp i avloppet. Som tur är finns det både enkla och billiga lösningar att ta till, vilka många gånger räcker för att bli kvitt problemet. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du kan ta hand om en propp i avloppet på egen hand, samt var du kan vända dig om du mot förmodan inte skulle bli kvitt problemet!

propp i avlopp

Orsaker till proppen

Beroende på vilket avlopp du upplever problem eller rent av stopp i, kan det bero på olika orsaker. Om det är toaletten som strular beror detta oftast på att icke vattenlösande papper, tamponger eller andra hygienartiklar som ej hör hemma i avloppet spolats ner ändå.

Handlar det däremot om golvbrunnen i duschen eller badkaret, är orsaken till problemet många gånger hår, schampo och andra hud- och hårvårdsprodukter som börjat bilda en propp i avloppet. I köksvasken händer många gånger samma sak, men här är det oftast matrester och matfett som är boven i det hela.

 

Bli kvitt proppen i avloppet 

På samma sätt som stoppet orsaken till stoppet kan skilja sig från avlopp till avlopp, kan även lösningen på problemet variera beroende på vilket avlopp det gäller. För vissa mindre stopp fungerar det att använda sig utav ett propplösande medel, medan det i andra fall krävs andra verktyg och metoder som rensband, vaskrensare eller högtryck.

Om du vill lära dig mer om hur du tar hand om problemet i de olika avloppen, kan du med fördel läsa våra artiklar som rör ditt specifika avlopp:

Misstänker du att felet går att åtgärda med ett propplösande medel, kan du även läsa vår artikel där vi berättar hur du kan tillverka din egen propplösare. Är du däremot osäker på hur din avloppssituation ser ut och hur pass allvarlig den är, bör du dock vara försiktig och överväga att ta hjälp av en fackman!

 

Ta hjälp av Avloppsservice

Har du provat någon av ovanstående metoder eller också är osäker på hur din situation ser ut, kan du med fördel ta hjälp av oss på Avloppsservice. Efter mer än 15 års erfarenhet har vi gjort det mesta när det kommer fastighetsbelagda rör, vilket gör att vi snabbt och effektivt kan få bukt med alla typer av problem.

Tveka inte heller på att höra av dig till oss vid ytterligare frågor eller funderingar. Fyll enkelt i vårt kontaktformulär eller ring oss direkt på 08-25 17 32. Välkommen!