De allra flesta bostadsägare stöter någon gång på stopp i avloppet. För att få bukt med problemet finns en mängd olika metoder. I denna artikel tänkte vi berätta hur du kan tillverka din egen propplösare, vilket kan hjälpa dig att få bort ett eventuellt stopp i avloppet.

Som nämnts ovan finns det olika metoder för att få bukt med denna typ av problem, varav vissa fungerar bättre än andra. För vissa mindre stopp fungerar det alldeles utmärkt med en hemmagjord propplösning, medan andra behöver andra sig av rensband, vaskrensare eller högtryck. Om du är osäker på hur din avloppsituation ser ut bör du dock vara försiktig och ta hjälp av proffs. Annars kan du bara göra saken ännu värre!

 

Recept på hemgjorda propplösare

Nedan tänkte vi visa hur du snabbt och enkelt kan sätta ihop en egen propplösare av hushållsprodukter som de allra flesta har hemma. Dessa recept lämpar sig utmärkt för lättare stopp, men bör som sagt användas försiktigt om man inte är medveten om hur avloppssituationen ser ut.

Det första receptet gör du enkelt med bikarbonat, salt, ättika och vatten:

  1. Börja med att blanda bikarbonat och lite salt. Häll sedan ner det i avloppet.
  2. Därefter häller du ättika på salt- och bikarbonatsblandningen, vilket gör att det börjar bubbla och fräsa. Detta är dock endast ofarlig koldioxid.
  3. När blandningen har verkar en stund kan du hälla på kokande vatten, vilket gör att det bubblar och fräser ytterligare.
  4. Vid ett enkelt stopp bör avloppet nu vara rensat och redo för att användas. Sitter det fortfarande kvar kan du prova att upprepa processen.

 

Nästa recept liknar till stora delar det första, med enda skillnaden att man byter ut bikarbonatet mot bakpulver och ättikan mot vinäger:

  1. Börja med att hälla ner lite bakpulver i avloppet.
  2. Häll därefter på vitvinsvinäger, vilket likt föregående recept kommer göra att det bubblar och fräser.
  3. När blandningen har verkat i ett par minuter är det dags att försiktigt hälla ner kokande vatten.

 

Ta hjälp av Avloppsservice

Om stoppet däremot inte lossnar eller du är osäker på hur din avloppssituation ser ut, kan du med fördel ta hjälp av oss på Avloppsservice. Efter mer än 15 års erfarenhet har vi gjort det mesta när det kommer fastighetsbelagda rör, vilket gör att vi snabbt och effektivt kan få bukt med alla typer av stopp.

Tveka inte på att höra av dig till oss om du har stopp i avloppet eller har några ytterligare frågor. Fyll enkelt i vårt kontaktformulär eller ring oss direkt på 08-25 17 32. Varmt välkommen!