Likt golvbrunnen i duschen, handfatet och andra avlopp i hushållet kan det även bli stopp i badkaret. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du med både enkla och billiga medel kan rensa avlopp i badkar, samt hur du går tillväga om du mot förmodan inte får bukt med stoppet.

Rensa avlopp badkar

 

Orsak till stopp

Att det blir stopp och dålig vattenavrinning i badkaret är inte konstigt. Vanligtvis framkommer felet på grund utav samma anledningar som det blir stopp i duschen och i handfatet – allt smuts som åker ner i avloppet.

I badkarets avlopp spolas det nämligen ner smuts från hela kroppen, tvål, schampo, balsam, badskum och andra hudvårdsprodukter som möjligtvis kan användas. Denna mix av smuts, kemikalier och hår är alltså det som gör att avloppet sakta men säkert pluggas igen.

 

Förebygg stopp

Det bästa du kan göra för att inte råka ut för avloppsstopp, i alla fall inte lika ofta, är att förebygga det. I badkaret kan du med fördel placera en så kallad hårfälla som kan införskaffas på de flesta byggvaruhus för en billig peng. Hårfällan är en väldigt smart uppfinning som stoppar håret från att åka ner i avloppet, samtidigt som vatten och produkter försvinner som vanligt.

 

Så rensar du avloppet i badkaret 

Förr eller senare kommer du dock bli tvungen att rensa avloppet i badkaret, vilket enkelt kan göras på följande sätt:

1. Om du äger ett badkar med frontplåt börjar du med att ta bort detta.

2. Leta därefter reda på badkarets avrinningsrör och dess böjda delar.

3. Vid de böjda delarna finns det gängor som du enkelt kan lossa på.

4. När du väl fått loss skarvarna kan du rengöra rören med hjälp av en borste och rengöringsmedel. Finns det väldigt mycket avlagringar kan du använda dig utav en skruvmejsel eller liknande för att få bort dessa.

5. När avloppsrören väl är rengjorda är det dags att ta itu med avloppsbrunnen. Börja med att lossa på gallret så att brunnen är synlig.

6. Ta sedan på dig ett par plasthandskar och stick ner handen i avloppet för att gräva upp allt smuts som orsakat stoppet.

7. Rengör därefter golvbrunnen, sätt tillbaka rensgallret och avloppsrören.

8. Voila, badkaret bör nu fungera likt tidigare!

 

Ta hjälp av Avloppsservice

Om stoppet mot förmodan inte skulle försvinna kan det vara en bra idé att kontakta en fackman som får ta en titt på problemet. Stoppet kan nämligen sitta längre ner i avloppet och behöva andra metoder för att försvinna.

Om du bor i Stockholmsområdet och behöver hjälp med stopp i avloppet, kan du med fördel ta hjälp av oss på Avloppsservice. Fyll enkelt i vårt kontaktformulär eller ring oss direkt på 08-25 17 32 om du behöver hjälp med ditt avlopp. Varmt välkommen!