Precis som andra avlopp i hemmet är det inte ovanligt att det i anslutning till duschkabinen blir tätt och därav behöver rensas. Helst ska man även göra detta innan det blir stopp, vilket många tyvärr missar. Men hur gör man egentligen för att rensa avloppet i duschkabinen? I denna artikel tänkte vi ge dig svaret!

Rensa avlopp duschkabin

Orsaker till att stoppet uppstår  

Att det blir stopp i avloppen, speciellt dem som är anslutna till duschen, är inte så konstigt om du tänker efter på hur ofta dem används och vad som spolas ner i dem. Tänk dig själv hur många gånger per dag som duschen nyttjas samt allt hår, tvål, schampo och eventuella andra hudvårdsprodukter som då spolas ner.

Håret brukar nämligen ha en tendens att sakta men säkert fastna i avloppet, vilket i sin tur fångar upp all tvål och schampo. Över tid bildas det således en stor propp som tillslut blir så stor att den täpper igen avloppet helt och hållet.

Detta har du troligtvis märkt ifall vattnet har slutat att rinna ur duschkabinen eller också om det rinner av saktare än tidigare. Beroende på stoppets storlek kan det även leda till att antingen kabinen eller också hela badrummet fylls med vatten.

Har du råkat ut för något utav ovanstående är det hög tid att genomföra en avloppsrens, men helst ska du genomföra det redan innan. Då i förebyggande syfte!

 

Så rensar du avloppet i duschkabinen 

Nu när du har bättre förståelse för vad som – åtminstone i de flesta fall – orsakar stoppet, tänkte vi berätta mer om hur du går tillväga för att rensa avloppet i duschkabinen på egen hand.

Beroende på problemets storlek finns det självklart en mängd olika metoder att använda sig utav. Då många tycker att det är äckligt att göra rent avloppen, brukar man dock vilja börja med knep där man slipper använda händerna. Vill du också göra detta, kan du testa att:

  1. Koka upp vatten
  2. Häll försiktigt ner lite bikarbonat och vinäger i avloppet
  3. Låt verka i några minuter
  4. Häll därefter ner det kokande vattnet för att spola bort bikarbonatet och vinägern
  5. Testa att sätta på duschen och kontrollera ifall vattnet ringer undan

Även om denna metod fungerar för tillfället, bör du vara medveten om att det oftast är en temporär lösning. Förr eller senare kommer du att behöva ta tag i skitgörat och rensa avloppet ”på riktigt”.

Det allra bästa sättet att bli av med problemet är att lossa på de rör som kopplar samman kabinen med golvbrunnen. Ta sedan på dig ett par plasthandskar och släng alla hårrester i en plasthink, vilken du sedan tömmer i soporna. Skölj sedan ur avloppsrören med vatten och använd diskmedel vid behov. Sätt därefter tillbaka dem och kontrollera så att det inte finns något läckage.

Skulle inte detta fungera kan det vara nödvändigt att rensa golvbrunnen, vilket du kan läsa mer om i vår artikel Stopp i golvbrunn – så löser du det!

 

Ta hjälp av Avloppsservice

Om du prövat ovanstående metoder utan resultat, alternativt inte finner tid och energi till detta, kan du med fördel ta hjälp av oss på Avloppsservice. I över 15 år har vi hjälpt både privatpersoner och företag med det mesta som rör fastighetsbelagda avloppsrör, inte minst med stopp i avloppet.

Tveka inte heller på att höra av dig till oss vid eventuella frågor eller funderingar. Fyll enkelt i vårt kontaktformulär eller ring oss direkt på 08-25 17 32. Varmt välkommen!