Upplever du att vattnet inte rinner undan som det ska i handfatet? Eller kanske har det till och med blivit totalt stopp? Då är det dags att genomföra en rensning. I denna artikel tänkte vi därför gå igenom hur du går tillväga för att rensa handfat själv, men också hur du gör om problemet kvarstår.

Rensa handfat

Faktum är att de flesta upplever dåligt vattenflöde eller totalt stopp i handfatet någon gång i livet. Vissa har dock mer problem än andra. Men hur uppstår egentligen dessa stopp?

Om du tänker efter så är det inte så konstigt att det blir stopp med tanke på all tvål, hår och annat som sköljs ner i avloppet varje dag. Problemet byggs därför upp under en tid och tillslut blir det helt enkelt så pass mycket lagringar att det tar stopp…

Metoder för att rensa handfat

Du kan dock vara lugn, det finns många enkla lösningar som man enkelt kan genomföra själv för att få bukt med problemet. Nedan delar vi med oss av våra bästa sätt att få bukt med stoppet i handfatet.

 

Salt och bakpulver

Många gånger hjälper det med ett enkelt husmorstips för att lösa stoppet, varav ett utav dem är att använda salt och bakpulver. Gör på följande sätt:

  1. Börja med att blanda ihop cirka 1 dl bordssalt med 1 dl bakpulver.
  2. Häll därefter ner blandningen i avloppet.
  3. Låt blandningen vara i 10-20minuter och häll därefter ner kokande varmt vatten.

 

Bikarbonat, salt och ättika

En annan husmorsmetod är att använda sig utav bikarbonat, salt och ättika, vilket fungerar på liknande sätt som första metoden. Gör på följande sätt:

  1. Blanda lite bikarbonat och salt.
  2. Häll sedan ner blandningen i avloppet.
  3. Tillsätt därefter ättika, vilket gör att det börjar bubbla och fräsa.
  4. När du låtit blandningen verka i cirka 10 minuter häller du i kokande vatten.

 

Rensa vattenlås 

Det allra bästa du kan göra för att få bukt med stopp i handfatet är dock att rensa vattenlåset. Den allra vanligaste anledningen till att stoppet uppstår är nämligen att hår och tvål fastnat i just vattenlåset. Ifall du vill lära dig att göra detta själv, kan vi varmt rekommendera dig att läsa vår tidigare guide Rensa Vattenlås – Så gör du!

 

Ta hjälp av Avloppsservice

Om ingen av ovanstående metoder fungerar, eller om du helt enkelt inte har tid, kan du med fördel ta hjälp av oss på Avloppsservice.

Vi har under 15 år hjälpt både företag och privatpersoner med de flesta typer av problem som rör fastighetsbelagda avloppsrör. En annan fördel med oss är att vi erbjuder jour dygnet runt för akuta problem.

Fyll enkelt i vårt kontaktformulär eller ring oss direkt på 08-25 17 32 om du behöver hjälp med ditt handfat. Varmt välkommen!