De flesta utav oss råkar någon gång ut för stopp i avloppet, dock vissa värre än andra. I de fall som du råkat ut för stopp i diskhon kan det oftast lösas på egen hand med hjälp av både billiga och enkla metoder. I denna guide berättar vi hur du får bukt med stoppet i diskhon, samt hur du går tillväga om problemet kvarstår!

Orsaker till stopp i diskhon  

När det kommer till denna typ av avloppsstopp beror de många gånger på onödigt slarvande. Den största boven vid stopp i diskhon är nämligen matfett, vilket kommer ner i avloppet på grund av att många inte orkar ta hand om det på rätt sätt. Istället för att torka av stekpannor och tallrikar med papper som sedan slängs i soptunnan, spolar många ner stekfett direkt i vasken.

stopp i diskhon

Inte nog med detta så händer det även att många inte orkar slänga matrester i soptunnan, utan istället spolas stora matrester ner i avloppet. Denna kombination av matfett och matrester som spolas ner i avloppet är alltså orsaken till de flesta stoppen i köket.

För arbeta förebyggande och troligtvis slippa denna typ av problem kan du alltså börja med att ta hand om matfett och matrester på rätt sätt.

 

Metoder för att bli av med stoppet 

Har du däremot haft oturen att redan råka ut för stopp i diskhon, är det självklart första prioritet att bli av med det. Vanligtvis kan du använda nedanstående metoder för att bli av med stoppet:

 

Bakpulver & vinäger

Istället för att införskaffa ett dyra och onödigt starka kemikalier från affären, kan du med fördel ta hjälp av bakpulver, vinäger och kokande vatten för att tillverka din egen propplösare. Det enda du behöver göra är att blanda ett par teskedar bakpulver i en kopp vinäger.

Efter att blandningen är klar kan du enkelt hälla ner den i handfatet. Låt det verka 20 sekunder och häll därefter ner kokande vatten. Voila, problemet bör nu vara borta!

 

Bikarbonat & ättika 

Om problemet fortfarande kvarstår kan du istället testa en annan blandning som består av bikarbonat, salt, ättika och kokande vatten. Börja med att blanda bikarbonat och salt i ett glas och häll därefter ner det i avloppet. Häll sedan i ättika och se hur den kemiska reaktionen gör att det spottar och fräser. Efter att lösningen har verkat ett tag sköljer du enkelt ner den i avloppet med hjälp av kokande vatten.

 

Vaskrensare 

Om ovanstående metoder mot förmodan inte fungerar, kan du slutligen försöka lösa problemet med en vaskrensare. Dessa går att införskaffa på de flesta byggvaruhus för en billig peng.

 

Ta hjälp av Avloppsservice

Om du testat samtliga metoder och stoppet fortfarande kvarstår, är det dags att vända sig till en fackman. Bor du i Stockholmsområdet kan du med fördel vända dig till oss på Avloppsservice. Efter över 15 år inom branschen har vi sett och löst det mesta när det kommer till avloppsstopp. Dessutom erbjuder vi dygnet runt jour vid akuta problem.

Fyll enkelt i vårt kontaktformulär eller ring oss direkt på 08-25 17 32. Varmt välkommen!