Har du stopp i vasken i köket? Då har du kommit helt rätt. I denna artikel kommer vi nämligen att gå igenom vad stoppet kan bero på, samt hur du går tillväga för att lösa det!

Stopp i vasken i köket är ett vanligt förekommande problem som de flesta stöter på någon gång i livet. Har du tur kan problemet dessutom många lösas med relativt enkla medel och metoder. Likt de flesta problem så är det bäst att försöka motverka stopp i avloppen redan innan det uppstått.

rensa vasken köket

Nedan följer ett par tips som hjälper dig att motverka stopp i vasken.

Undvik att spola ned matfett

En av de allra vanligaste anledningarna till att stopp i vasken uppstår är att det spolas ner alldeles för mycket fett. Tänk dig själv – när vi lagar mat så använder sig de flesta av väldigt mycket olja, margarin, smör och andra typer av matfett. När du sedan sköljer av tallrikar och stekpannor i vasken, åker fettet rakt ner i avloppet, vilket över tid skapar stopp.

Visst, en tallrik gör inte stor skillnad, men tänk dig själv hur många måltider du och din familj äter varje dag, vecka, månad och år. När man ser på problemet över så lång tid, inser man snabbt hur mycket fett som åker ner i avloppet. Då fettet sedan stelnar i avloppet, kan det bli väldigt hårt och fastna i många år, vilket även gör att andra partiklar fastnar lättare.

Istället för att skölja av tallriken direkt i vasken, bör du skrapa av din tallrik i soporna. På så sätt minskar du drastiskt mängden matfett i rören.

Undvik att spola ned matrester 

Denna punkt har många likheter med den ovanstående och orsakar även samma problem. När matrester spolas ner i avloppet riskerar de nämligen att fastna, vilket gör att flödet av vattnet försämras och kan orsaka stopp.

För att slippa detta kan du, likt tidigare problem, skrapa av din tallrik i soporna. Ett annat tips är att även använda en vaskrensare och plocka upp de rester som eventuellt fastnat i vasken. Ibland kan det kännas enklare att bara pilla ner matresterna i avloppet, vilket många gör och i hopp om att de löst problemet. I själva verket har de dock bara gjort det värre.

Rensa vattenlås kök

Ifall du redan har råkat ut för stopp i vasken i köket, kan du dock ändå ha tur. Ibland händer det nämligen att problemet inte hunnit ta sig långt ner i rören, utan istället fastnat i närheten av själva diskhon, i vattenlåset.

För att kontrollera detta och rensa vattenlåset kan du göra på följande sätt:

  • Öppna enkelt köksluckorna under diskhon och inspektera rören, du bör då se vattenlåset som många gånger är lite större än själva röret.
  • Avlägsna sedan vattenlåset med enkla verktyg såsom skruvmejsel och/eller skiftnyckel.
  • När detta är gjort kan du försiktigt skruva bort vattenlåset och rensa bort eventuell smuts som befinner sig där.
  • Släng sedan smutsen i soporna. Spola ej ner det i avloppet igen.
  • Sätt sedan tillbaka vattenlåset och testa vattenlåset.

Förhoppnings löser detta problemet.

Använd en avloppsrensare

Ifall stoppet fortfarande finns kvar, befinner sig problemet längre ner i rören. För att försöka lösa detta, kan du med fördel ta hjälp av en avloppsrensare eller vaskrensare. En avloppsrensare är kort och gott en liten sugkopp av gummi som monterats på ett skaft.

Tänk dock på att en avloppsrensare inte når hur långt ner som helst i rören, utan enbart en kortare bit. Denna metod fungerar därför enbart om stoppet befinner sig i närheten av vattenlåset.

Ett annat tips är att använda bakpulver och ättika för att rensa avloppet.

Ta hjälp av oss på Avloppsservice

Ifall du försökt att lösa problemet med alla ovanstående metoder utan resultat, kan du med fördel ta hjälp av oss på Avloppsservice för att rensa avloppet. Vi har varit verksamma inom branschen ända sedan 1998 och hjälper både företag och privatpersoner inom hela Stockholm.

Fyll enkelt i vårt kontaktformulär eller ring oss direkt på 08-25 17 32 vid akuta problem med avloppet. Varmt välkommen!