Upplever du att det är tätt i avloppet, att vattnet inte rinner bort som det brukar göra? Då kan det vara så att du snart kommer att råka ut för ett avloppsstopp. I denna artikel tänkte vi berätta mer om vad som kan vara orsaken till att det är tätt i avloppet, hur du kan gå tillväga för att få bukt med problemet på egen hand, samt vart du kan vända dig om du inte kan eller vill lösa det själv!

Tätt i avloppet

 

Möjliga orsaker till att det är tätt i avloppet 

Att avloppet upplevs som tätt och att vattnet inte rinner undan som det brukar, kan bero på en mängd olika orsaker. För att kunna avgöra en möjlig orsak gäller det även att man vet vilket avlopp det gäller, då upphoven kan variera från avlopp till avlopp.

Gemensamt för alla typer av avlopp och denna typ av problem är att de i flesta fall handlar om föremål och annat som inte ska finnas i avloppet spolats ned iallafall. I toaletten är det exempelvis inte ovanligt att det handlar om papper som inte löses upp i vatten, tamponger eller andra hygienartiklar som spolats ner och fastnat längre ner i rören. Något som kan leda till att vattenavrinningen inte fungerar som den ska.

Uppstår problemet i golvbrunnen i duschen, vid badkaret eller liknande, orsakas problemet allt som oftast av hår och hudprodukter som börjat bilda en massa som minskar vattenavrinningen. Om det däremot handlar om avloppet i köksvasken, är orsaken troligtvis att matrester och matfett spolats ned och börjat täppa igen rören.

 

Så löser du problemet 

Precis som orsakerna till den dåliga vattenavrinningen kan variera från avlopp till avlopp, kan även metoderna för att bli kvitt det variera. Beroende på om det är tätt i avloppet i toaletten, golvbrunnen eller köksvasken, finns det olika metoder som lämpar sig bäst att använda.

Nedan kan du läsa våra respektive guider om hur du bäst tar hand om problemet i de olika avloppen:

 

Ta hjälp av Avloppsservice 

Om du testat alla ovanstående metoder, eller inte finner tid och ork till att ta tag i problemet, kan du med fördel ta hjälp av oss på Avloppsservice. I över 15 år har vi hjälpt både privat personer och företag med alla typer av avloppsrelaterade problem.

Tveka inte heller på att höra av dig till oss vid eventuella frågor eller funderingar. Fyll enkelt i vårt kontaktformulär eller ring oss direkt på 08-25 17 32. Varmt välkommen!