Regelbunden stamspolning är något som rekommenderas för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Men vad innebär det egentligen? Vi går igenom vad stamspolning innebär och varför det är så viktigt.

Först av allt – vad innebär en stamspolning? 

En stamspolning innebär att man spolar ur rören som finns i fastighetens källare, ända ut till huvudledningen som finns på gatan. Något man såklart gör för att få bort avlagringar, fett och smuts som har fastnat i rörens utlopp.

Vid denna typ av spolning använder man sig av en rensslang som levererar ett väldigt kraftigt tryck. Beroende på hur igentäppta rören är kan man behöva åka fram och tillbaka med slangen flera gånger.

När man väl är färdig med rören som finns i fastighetens källare, närmast utloppet, går man vidare och rensar övriga rör i fastigheten. Med andra ord de som finns i lägenheterna eller kontoren på våningarna ovanför.

Varför är detta så viktigt?

I en fastighet (inte minst bostadsfastigheter) spolas det varje dag ner otroligt mycket otrevligheter i avloppet. Från vasken i köket spolas det exempelvis mat- och dryckesrester medan det från badrummet spolas ned kemikalier, hår och hudavlagringar för att bara nämna några.

Över tid täpper allt detta igen fastighetens avloppsrör. Sakta men säkert bildas fettavlagringar i vilka hår, matrester och kemikalier sedan fastnar. Till slut blir det helt enkelt stopp och avloppen slutar fungera som de ska. Följderna för detta blir bl.a.:

  • Illaluktande doft från avloppet
  • Vatten som inte rinner undan från vasken, handfatet eller golvbrunnen

Äger du dessutom fastigheten riskerar du att få missnöjda hyresgäster och ökade kostnader i form av avloppsrensningar som resulterar i tillfälliga lösningar. I värsta fall kan det också leda till vattenskador.

Genom att regelbundet genomföra stamspolningar kan du således vara säker på att rören i fastigheten är i fint skick. Något som också gör att dina hyresgäster slipper obehagliga dofter och vatten som inte rinner undan som det ska.

Dessutom är kostnaden för detta liten i jämförelse med kontinuerliga avloppsrensningar i vasken, handfatet eller golvbrunnen (som endast ger en tillfällig lösning). För att inte nämna hur billigt det är i jämförelse med att åtgärda en vattenskada.

Ta hjälp av Avloppsservice

Om du behöver hjälp med stamspolning i Stockholm, kan du med fördel vända dig till oss på Avloppsservice. Vi hjälper både fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att hålla sina avlopp i toppskick, oavsett om det gäller små eller stora fastigheter!

Med över 20 års erfarenhet är du i trygga händer. Ring oss direkt på 08-25 17 32 eller använd vårt kontaktformulär för att boka in ett besök eller också reda ut eventuella frågor. Varmt välkommen!