Upplever du att det har börjat att lukta illa från rören i badrummet eller köket? Eller har du till och med råkat ut för stopp? Då kan det vara hög tid att rengöra vattenlåset. I denna artikel tänkte vi därför gå igenom hur du enkelt kan rensa vattenlåset själv.

Vattenlås funktion

Innan vi går igenom hur du rensar vattenlåset, tänkte vi börja med att gå igenom vad det har för funktion. Vattenlåset är en sektion av vattenröret som är böjt på ett sådant sätt att rätt mängd vatten stannar kvar i böjen och skiljer luftmassorna på låsets båda sidor. Något som gör att dålig lukt, sjukdomar och annan ohyra från avloppet passerar upp till ytan.

Vattenlås

Du hittar vanligtvis vattenlås under alla typer av tvättställ – både i badrummet och köket. Det finns dock även vattenlås i golvbrunnar och golvbrunnar. Ibland händer det att det blir stopp i låset om det spolats ner för mycket hår, olja, fett eller liknande. Ifall detta har hänt så är det dags att rensa låset.

Instruktion för att rensa vattenlås

Som tur är så är det faktiskt enkelt att rensa vattenlåset själv ifall du följer dessa instruktioner:

  • Börja med att placera en skurhink eller liknande under låset. På så sätt förhindrar du att avloppsvattnet rinner ut på golvet.

 

  • Lossa därefter på locket/koppen som finns på låsets undersida. På de allra flesta lock så behöver du bara skruva försiktigt moturs så lossnar det.

 

 

  • När det understa locket väl är borttaget så kan du enkelt fortsätta att gänga av vinkelröret som fäster samman avloppet och handfatet. I den delen av röret som sitter fast i handfatet fastnar det vanligtvis mycket hår, medan det i vinkelröret fastnar mycket tvållagringar och liknande.

 

  • Torka därefter rent i båda ändarna av röret.

 

  • När detta är klart kan du enkelt skruva tillbaks vinkelröret och locket.

 

  • Tack vare att det finns gummipackningar på insidan av rören så finns det ingen risk att det börjar läka. Det kan dock vara en bra idé att spola lite vatten för att kontrollera detta.

 

Ta hjälp av Avloppsservice

Ifall du fortfarande upplever dålig lukt från avloppet eller till och med stopp, behöver du komma i kontakt med en rörmokare. Ifall du bor i Stockholm, kan du vända dig till oss på Avloppsservice.

Under de senaste 15 åren har vi hjälpt både företag och privatpersoner, vilket har gjort att vi samlat på oss kunskap och erfarenhet kring det mesta som rör fastighetsbelagda avloppsrör. Vi erbjuder dessutom jour dygnet runt för akuta problem.

Fyll enkelt i vårt kontaktformulär eller ring oss direkt på 08-25 17 32 om du behöver hjälp med ditt avlopp. Varmt välkommen!